هنگام خرید یک کابل HDMI احتمالا با اعدادی مانند 1.3، 1.4 و … برخورد کرده اید. این پسوندها چه مفهومی می توانند داشته باشند؟ کابل HDMI را می توان بر اساس مشخصات ساختاری و ویرایش های متعددی که از ابتدا تاکنون به بازار آمده دسته بندی کرد
بر اساس تاریخچه تولید، انواع کابل HDMI به شرح زیر هستند:
HDMI 1.0: کابل HDMI نخستین بار در سال 2002 با قابلیت انتقال بیش از 165 میلیون پیکسل در ثانیه و با 7 کانال مجزای 24 بیتی با فرکانس 192 کیلوهرتز برای انتقال سیگنال های صوتی به بازار عرضه شد. حداکثر نرخ ارسال داده در این نسخه 4.9 گیگابایت در ثانیه بود.
HDMI 1.1: این نسخه در سال 2004 با هدف پشتیبانی از DVD Audio به بازار آمد و سایر مشخصات آن با نسخه قبلی (HDMI 1.0) مشابه بود.
HDMI 1.2: در سال 2005 میلادی نسخه جدیدی از رابط HDMI با هدف ارتباط با کامپیوترها، پشتیبانی از منابع صوت و تصویر ولتاژ پایین و دیسک های نوری Super Audio به بازار عرضه شد. مابقی مشخصات این کابل با نسخه های پیشین برابر بود. در نسخه دیگری با عنوان HDMI 1.2a ویژگی CEC نیز به آن افزوده شد که امکان کنترل الکترونیکی مصرف کننده را برای کاربران فراهم می کرد. با این وجود، این ویژگی به خوبی استانداردسازی نشد و محصولات کارخانه های مختلف تنها با برندهای خود کار می کردند.
HDMI 1.3: این ویرایش در سال 2006 معرفی شد و صوت و تصویر را از طریق یک کابل تک با پهنای باند 10.2 گیگابایت در ثانیه انتقال می داد. این نسخه با پشتیبانی از دقت 30، 36 و 48 بیت برای عمق رنگ ها، کیفیت تصاویر ارسالی را افزایش داد. همچنین در این ویرایش از فرمت های صوتی Dolby True HD و DTS-HD و فرمت استاندارد رنگ XVYCC پشتیبانی می کرد. در این نسخه کانکتور جدیدی با نام HDMI Type C “mini” به منظور ارتباط با وسایلی نظیر دوربین های فیلمبرداری معرفی شد.
HDMI 1.4: این ویرایش در سال 2009 معرفی شد و در واقع تفاوتی با نسخه پیشین نداشت و تنها قابلیت هایی نظیر پشتیبانی از 3D و شبکه به آن افزوده شد.
HDMI 2.0: در سال 2013 نسخه HDMI 2.0 با قابلیت انتقال تصویر با سرعت 18 گیگابایت بر ثانیه به بازار عرضه شد که امکان مشاهده تصاویر با کیفیت 4K با Deep Color (10 or 12-bits per channel) را فراهم می کرد. در این نسخه امکان ارسال 2 ویدئو به یک نمایشگر، تحویل همزمان چهار جریان صدا به چند کاربر و انتقال صوتی 32 کانال غیرفشرده با فرکانس 1536 کیلوهرتز نیز ایجاد شد. همچنین، این ویرایش از فناوری CEC به منظور کنترل تجهیزات الکترونیکی و ارسال فرمان به آنها نیز پشتیبانی می شود.
انواع کانکتورهای کابل HDMI
HDMI نوع A: این رابط با معرفی اولین نسخه
از رابط HDMI در سال 2002 تاکنون به عنوان کانکتور استاندارد HDMI شناخته
می شود. این کانکتور از 19 پین برخوردار است و ابعاد قسمت نری آن 13.9 در
4.45 میلیمتر است. سر مادگی نیز ابعادی به اندازه 14 در 4.55 میلیمتر دارد.
HDMI نوع B:
این کانکتور نسبت به نوع استاندارد از پین های بیشتری برخوردار است و با
29 پین برای وضوح بالای نمایشگرها در نظر گرفته شده است. با این وجود،
کانکتور نوع B در هیچ محصولی تاکنون به کار نرفته است.
HDMI نوع C:
این کانکتور که با نام مینی نیز شناخته می شود ابعادی به اندازه 10.42 در
2.42 میلیمتر دارد و همانند مدل استاندارد از 19 پین برخوردار است و با کمک
یک مبدل به راحتی می تواند به کانکتورهای نوع A نیز متصل شود. این کانکتور
در نسخه HDMI 1.3 توسعه یافت و برای تجهیزاتی با اندازه کوچک مانند تبلت
ها در نظر گرفته شد.
HDMI نوع D: جدیدترین عضو
خانواده کانکتورهای HDMI با نام میکرو شناخته می شود که از HDMI 1.4 معرفی
شد. این نسخه برای اتصال به دستگاه های کوچک نظیر تلفن همراه مورد استفاده
قرار می گیرد.